Monday, November 21, 2011

Interview dengan makhluk Huawei.


                                                                                  Klik Sebelah :>>Huawei Technologies

Assalamualaikum :) juz nak share tentang pengalaman interview dengan Huawei semalam. Huawei? Apakah dia? Huawei adalah satu syarikat gergasi yang ada di Malaysia ni. Untuk lebih detail, leh tanya atok google. hiks3. Dan masyarakat akan perasan perkataan 'Huawei' ni pada software broadband mereka. Tak kiralah yang guna Maxis ke, Digi ke or Celcom or lain2. :) Sepanjang berada di Huawei HQ semalam, yang kuar masuk syarikat tu semua Chinese, Malay boleh kire, tak silap deria adalah sorang. Tak pasti yg dalam tu berapa. hoho~ Okeh, straight to the point. hehe. Sy haritu interview untuk position Pre-Sales Product Engineer. Dan produknya ialah Wireless, Core Network dan Transmission. Huhu~ Sangat2 berkaitan dengan apa yang sy belajar masa dalam bidang Netcentric Computing :). Dan kalau nak tahu, yang temuduga tu Chinese pure rasenya.hoho~

Soalan2 interview:
1. Please describe yourself?- Sy explained pasal diri (nama, umur,asal) sikit, pastu terus education background, mase yg sampai dekat belajar yg tentang Network and Netcentric tu, kat situ memang sy explained banyak kait dengan role kerja yang kita mintak tu la. 

2. Then, terus dia bagi case, 3 case tu, satu individual problem, satu masalah yg melibatkan company, dan satu melibatkan fakta. kuang3. case2 ni semua memang sy belajar tapi tu lah, buku dah tak tengok. Hari tu study, banyak ingatkan balik nama2 macam LTE/UMTS dan lain2 tu apa. Dan alhamdulillah, kira sy boleh jugaklah goreng. Cuma bila dia tanya pasal LTE, boleh pulak stuck, kuang3. Pastu hape lagi, ai pun jawabla, 

"LTE actually  is kind of telecommunication system 'lah "..hoho, punyala nak kawal english malay ai tak nak kasi ada 'lah', dan time di situlah terkeluar 'lah' tu. memang syahdu betol. Bila sy jawab gitu, Zhu (nama interviewer tuh) tu pun senyum dan cakap "Yes..yes..yes"..

3. Pastu dia tanya, perbezaan WiMAX dan UMTS. hir3. 
4. Dia tanya lagi, pasal Chinese culture. Leh ke ai ni kerja ngan Chinese? Ada pengalaman ke dengan Chinese? 
5. Then, mase sy gi trraining ngan Huawei dulu, apa yang Huawei dah training...huhuhuhu...
6. dia tanya balik, "ada nak tanya pape ke?" (in english la) hehe. Sy tanyalah tentang salary, then die kata, kalau nak tahu salary kena tunggu lepas 3 interview sekiranya betul2 sy ni dah di terima masuk dalam Huawei. Interview sy adalah stage pertama. If lepas then go to next interview dan if lepas gi seterusnya plak. Pergh! (dalam hati). Banyaks gila  betul interview. Biasalah, ni gigantic company kan, bak kata Arham Zulqarnaen. hehe. Pastu sy kata takde soalan dah. Dia kata, "if u're selected, then we'll call u for the next final interview".
Maksud die, ada saringan kali kedua pula. Sangat berhati2 dan teliti kan. Inilah Chinese culture (hagaknyelah) :p Lastly, dia ucap terima kasih. Dan kami pun bangun dan pergi dari situ. Camtu jep. 

Seriously, dasat gakla soalan2 die. huhuhu. Yang pasal study case tu memang agak terkebil jugak mata. Sebab ai ni memang tak handal bab specific range yang setiap system tu kendalikan. Ada satu tu dia tanya range untuk WiMAX, berapa frequency range dia? Kalau terror cuba korang jawab?kui3. Ai jawab, "WiMAX range is about 4 Gig and below.."..dalam hati ai, 'kuang3'. Zhu tu senyum, "that's okay, kind of good".. Ai pun taktau apa yang good.nanananana.. >.>

Inilah interview yang kali pertama sy. Sy memang berminat untuk bekerja dengan Huawei. Sampai terbawak-bawak masuk mimpi woo. 2-3 hari lepas mimpi tuh ada dapat call dari Huawei. Tapi, sy tahu kekurangan diri ni. Memang tak layak woo. Kire, memang rasa syukur gila sangat99 pada Allah sebab dah bagi peluang buka hati Chinese tu review resume ai kat jobstreet dan di interview.Itu pun kira cukup lah buat diri yang banyak kurang sesangat ni.  yosh~! Dapat jejak kaki kat Huawei tu memang rasa gumbira dan macam tak percaya woo. Diiringi Cik Abg dan ibu mentua juga adik ipar. Rasa macam hati kena rebus, sebab ada ramai yang sudi teman. Alhamdulillah100x. ^^. 

Se lagi peristiwa yg sukar memori ai nak padam adalah, di saat sy nak pulangkan kad pelawat kat level bawah tu. Akak kaunter tu tanya dengan ramahnya.. "Yang pakai kopiah tu bapak ye?"..Sy tanya dan tunjuk kat Cik Abg sy tu..Then akak tu hangguk..Sy hape lagi, tergelak kat situ jugaklah. "Eh takla, itu suami..." Suami ai tu adalah bapak ai ye? Kuang99x. :p Ai pun cerita kat Cik Abg ai. Terus mencuka muka dia. Umi da gelak2 dah. Ai pun saja usik Cik Abg tu.. " Hai bapak..hahahahaha"...hir3. Macam-macam. Dan itulah cerita interview sy. :) Semoga dapat membantu, if tak banyak, sikit pun ok. Ye dakk? hehe..hokeylah. Jumpa lagi ya di post yg lain ;)

                                                                                 
wassalam.     

2 butir bicara:

athirah said...

thnx for sharing... i pun mnt nk join huawei.. hrp ada la rezeki =)

sibhuscollection said...

ol the best ^^