Friday, December 25, 2009

Am getting sick ~~




blogger-emoticon.blogspot.comcerita 1: sy punya ramai adik-beradik.seramai 8orang.dan kesemuanya sudah pun bersekolah. jika dinilai dari sudut kejayaan,semuanya sederhana.alhamdulillah. ada sesuatu yang bernilai pada diri adik2 lelaki saya yang membuatkan sy agk berbangga dengan mereka.iaitu komitmen mereka terhadap sukan yang mereka ceburi sangat tinggi. sukan hoki lah yang mereka minati sehingga membawa mereka kepada peringkat yang agak tinggi. setelah itu,banyaklah medal2 yang diorg dapat. sewaktu cuti lalu, kami sekeluarga menyaksikan perlawanan akhir antara UiTM dan RAMD yang membawa kemenangan kepada RAMD,yang mana UiTM kalah tipis 2-3 dengan RAMD.namun, UiTM menjadi johan bagi Division 1 kerana pts yang dikumpulkan agak tinggi menandingi yang pasukan lain.

pentomen adik beradik:

"wah3! emas ngan perak medal ko dam..emas betol ke tu?",sy bertanya..

"betulla,xkan tipu plak..malas aku nak ckp dgn ko bah.."..saje menyakitkan ati sy..

amer memintas perbicaraan sy dan adam.."ko je bah yg xpenah dapat medal.."..sakit3..agk sakitla..

"......"..sy terdiam..

apekah2??..ku akui xpenah dpt medal cm diorg..tp sedarilah,akk tetap sokong korang..am always proud of u ol...weeehuu!~~blogger-emoticon.blogspot.com




Monday, December 14, 2009

Sekian Saja Kasih itu..




Sila bertahan nasibah!~
sekian saja kasih itu nasibah
sila melangkah kepada kasih yang sedia terbentang luas untukmu..
kasih yang lama tiada apa..
hanya provokasi dari nafsu dan syaitan..
buatmu yg tersayang..
terima kasih kerana masih bersamaku..
walaupun aku masih tak mampu berkongsi sebarang perkongsian denganmu..
perkongsian pemikiran, dan tentang bermacam-macam lagi
aku masih tak mampu menjadi penghafaz Quran sepertimu..
aku yang masih banyak kekurangan..

nasibah!
bertahan!




sedihyew!~

Saturday, November 28, 2009

Syahadat Cinta

blogger-emoticon.blogspot.com
Syahadat Cinta


Tak mudah mencari cinta
Sempurna temukan mata air
Di saat dahaga ku lakukan apa saja
‘tuk raih yang ku damba


Syahadatmu adalah syahadat cinta
Penuh pengorbanan dan air mata
Semerbak mewangi
Suci dan murni menuju damai cinta


Jika rembulan tiada bersinar
Cukup wajahnya gantikan
Karna hati melebihi cantik parasnya


Kebahagiaan bukan hayalan
Jika hati penuh keyakinan
Kemuliaan yang di nanti
Akan datang menjelang

download lagu : Syahadat Cinta.mp3
saksikan cerita Syahadat Cinta di Youtube anda (Klik link di sebelah) : Syahadat Cinta [Part 1-Part 11]


blogger-emoticon.blogspot.com

Ketika Cinta Bertasbih

blogger-emoticon.blogspot.com

Ketika Cinta Bertasbih

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta


download lagu di sini: Ketika Cinta Bertasbih.mp3

download movie di sini : www.syok.org

[kena register dlu bru leh donlod, sesape yang taknak register leh la YM me to use my username and password]



blogger-emoticon.blogspot.com

To make ur Win. Vista Genuine

blogger-emoticon.blogspot.com Dis entry i wrote on the friends request..i did juz a bit 'google' 'bout vista genuine..my bestfriends --> husna sani :) --> hope u ol enjoy diz, n get sum benefit from it.. ;)

to make ur vista genuine..follow ol dis step :)

Paradox Crack - Make Vista Genuine



This one is the latest version of PARADOX crack!
Works perfectly for all brand name machines as well!!
All steps are included in readme.txt in the zip file!!

Briefly:

Run oemtoolkit.exe as Admin.
Reboot
Run cmd as Admin.
Install the certificate by typing slmgr -ilc
Type slmgr -ipk

Vista activated
check by typing this
slmgr -dlv or by going in system properties



http://rapidshare.com/files/22694080/Munda.rar
password:munda

blogger-emoticon.blogspot.com

Friday, November 27, 2009

How to make your XP genuine freely !~

Salam 'alayk...
How I meet this?? hehe..jupe mnde ni setelah laptop kene blue screen-->format windows XP yg not genuine--> klo nak yg genuine kne beli $149.90 pny new windows--> dgn rase xpuas hati trus google --> dgn key "Make windows XP genuine"--> after sum surveying..finally, I found this..hik3--> akhirnye bile test ke'genuine'mye, ia disahkan totally activate..................................................................

^_peace_^

blogger-emoticon.blogspot.comJuz follow ol this step :

1.Goto "start"

2.Run-type in "regedit"

3.Goto "local-machine-software-microsoft-window s nt-current version-

wpaevents"

4.choose "oobe timer" in the rights panel

5.in the window,delete all the things.

6.close regedit

7.goto start-run-type in "%systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a"

8.choose the second option "use phone to activate"

9.click "change product key"

10.type in the serial:thmpv-77d6f-94376-8hgkg-vrdrq

11.click "update"

12.click"remember later"

13.after that restart the computer

14.after restart goto start-run-type in "%systemroot%\system32

\oobe\msoobe.exe /a"

15.it should come up with a message"windows activated"-finished!



blogger-emoticon.blogspot.com

Monday, November 23, 2009

KMK ke-10 zon selatan


blogger-emoticon.blogspot.com Allahuakbar!!!

Monday, November 16, 2009

Buatmu Bear Cumeyku ^,^


Kala hati menjerit namamu
Ku sebat jiwaku untuk beristighfar
Ku tak mahu ia merindu kerana nafsu yang dijala oleh syaitan
Kerana ku mahu rasa cinta itu cinta yang Allah redha
Ku hadirkan cinta kerana ku ingin bersamamu
Dalam menongkah arus perjuangan menuju Tuhan yang satu
Butir kata-kata yang selalu kau damparkan
Selalu mengusik hati dan aku menjadi suka
Semangat tercas
Aku masih lemah lagi
Saat kau menyentakku dengan kata-kata yang benar dari pengalamanmu
Aku akur lalu aku cuba turutkan
Inilah cinta
yang bisa mengubah iblis menjadi malaikat..

Genggamlah cinta Ilahi..
Marilah berjuang bersamaku..
Kau layarkan bahtera
akan aku menjadi anak kapalnya..
kita bergerak menuju destinasi kampung akhirat
yang ditengahnya ombak badai
yang tidak tergambar oleh kita nanti
hanya yang kuat akan berjaya melaluinya
aku yakin kau bisa membawaku bersama
untuk melalui
ujian Allah buat manusia yang beriman
senyumlah kita saat berjaya membuka satu nilai kehidupan
nilai kehidupan yang aman dan bahagia..






senyumlah.. :)

~sibhus~

Strawbery! Carrot! Rabbit!

Butir-butir bicara yang tersalin di kamar hatiku..
Adaptasi dari filem "ketika Cinta Bertasbih"..huu


Ayyatul Husna ,

"Bagiku
Cinta adalah kekuatan
Ia ada kemampuan
Mengubah duri menjadi mawar
Mengubah cuka menjadi anggur
Mengubah malang manjadi tuah
Mengubah sedih menjadi riang
Mengubah syaitan menjadi nabi
Mengubah iblis menjadi malaikat
Menjadi sakit menjadi sihat
Mengubah kedekut menjadi dermawan
Mengubah kandang menjadi taman
Mengubah penjara menjadi istana
Menjadi amarah menjadi ramah
Mengubah musibah menjadi muhibah
Itulah cinta!


Anna Althafunnisa',

"Bagi saya, rasanya kalau saya nyatakan dan huraikan dengan panjang lebar..
Rasanya membuatkan saya malu dengan ucapan saya sendiri.
Biarkan lidah sudah menghuraikan dengan jelas
Rasanya tanpa lidah pun cinta lebih jelas lagi
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya
Kata-kata akan pecah berkeping-keping ketika bab cinta
Dalam menghuraikan cinta akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keledai yang terbaring dalamlumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan!"

"Saya cuma mahu seperti Fatimah yang selama hidup berumahtangga dengan Ali bin Abi Talib, dia tidak pernah dimadukan. Dan saya mahu seperti mana Siti Khadijah yang selama hidup berumahtangga dengan Rasulullah s.a.w juga tidak pernah dimadukan. "


~ sibhus ~

Sunday, November 1, 2009

Update! Update! Update!

Seputar tentang diri "Nasibah Husna" yang kelihatannya sudah sekian lama menyepi. =.="
Dek kerana tiada kesempatan untuk menulis, juga lantaran kesibukan yang infiniti. Sungguh penat. Kekuatan neutral hadir melalui pemberian abadi Ilahi. Aku dan kamu sume harus mensyukurinya lantas singkap kata syukur melalui solatmu, zikirmu, dan amal2 solehmu.

Aku mengaku masih lemah dalam berubudiyah pdNya. Aku selalu tewas dengan nafsu tidurku, nafsu malasku utk belajar, juga nafsuku untuk berhibur dengan hiburan yang entah apa2- kadang2 aku jadi lain dari diriku yang lain. "She's not Nasibah laa"..tapi sebenarnya itulah aku. kadang ade kat atas, kadang ade kat bawah.

Aku mendoakan agar umairah nasuha mendapat tempat yg mulia dalam berjuang meneruskan hidupnya..ya Allah! sungguh besar balasan pahalamu buat mereka2 yang berjaya menempuhnya dengan sabar dan tabah..Min, semoga min berada di kalangan mereka..sayang min T_T

Securah ucapan tahniah kepada rakan2ku yang bakal mendirikan bahtera impian bersama2 jejaka2 idaman mereka.. :) - especialy dedicated to: asma' n ainul..^,^

di saat ini aku bertarung dengan final exam..
ayah pesan "Pekse tu ujian kecik, yg besarnya nak bawak ISLAM tu haa.."..
benar2...itu benar..
satu detik permulaan yg baik harus disemai dalam diri...
lantaran semaian itu memberi kebaikan kepada sejuta manusia...
aku kagumi itu..
kuasa Allah..
keajaiban...
ya Allah beri kekuatan kepada aku dan semua umat Islam yg sedang berjuang untuk mendapatkan syurgaMu.. T_T





mode :: [sedih]
~nasibahusna~

Thursday, August 20, 2009

How To Speed Up Ur Internet :)

I’ve just finished setting up a new pc for a friend and I think some of you will be interested in some of the tweaks I make to all of my PCs to make them quicker. I’ve focused here on the ones which are simple to do and won’t cause problems if you get it wrong, rather than listing registry tweaks etc.


1. Disable Indexing Services

Indexing Services is a small little program that uses large amounts of RAM and can often make a computer endlessly loud and noisy. This system process indexes and updates lists of all the files that are on your computer. It does this so that when you do a search for something on your computer, it will search faster by scanning the index lists. If you don’t search your computer often, or even if you do search often, this system service is completely unnecessary. To disable do the following:

  • Go to Start
  • Click Settings
  • Click Control Panel
  • Double-click Add/Remove Programs
  • Click the Add/Remove Window Components
  • Uncheck the Indexing services
  • Click Next

2. Optimise Display Settings

Windows XP can look sexy but displaying all the visual items can waste system resources. To optimise:

  • Go to Start
  • Click Settings
  • Click Control Panel
  • Click System
  • Click Advanced tab
  • In the Performance tab click Settings
  • Leave only the following ticked:
  • Show shadows under menus
  • Show shadows under mouse pointer
  • Show translucent selection rectangle
  • Use drop shadows for icons labels on the desktop
  • Use visual styles on windows and buttons

3. Speedup Folder Browsing

You may have noticed that everytime you open my computer to browse folders that there is a slight delay. This is because Windows XP automatically searches for network files and printers everytime you open Windows Explorer. To fix this and to increase browsing significantly:

  • Open My Computer
  • Click on Tools menu
  • Click on Folder Options
  • Click on the View tab.
  • Uncheck the Automatically search for network folders and printers check box
  • Click Apply
  • Click Ok
  • Reboot your computer


(Alhamdulillah sy buat setakat yg step 3 ni je,tp alhamdulillah internet sy cepat pick up..:) sy gumbira..ki3.. di sini sy sertakan link ke site itu untuk langkah-langkah yg seterusnya,selamat mencuba :))


Klik link di sebelah >> 10 Ways To Speed Up Windows XP Internet <<

Aku melakar sepi~~

Aku melakar sepi ke sebuah perjalanan yang penuh dengan sandiawara drama dunia...kadang aku tabah kadang aku terpesona..saat aku tabah, aku mengucap syukur panjang kerana masih diselamatkan dari keonakkan dunia yg selalu melampaui...namun...salah duniakah?? tidak! tetapi salahkan manusia yang selalu membuat keonaran di dunia ini..aku menjadi benci dengan kepura-puraan mereka...senda gurau yang tiada pahala, tapi apakah mereka sedar yang mereka sedang menempah tiket dosa??

Allah sudah banyak menjelaskan di dalam al-Furqannya bahawa telah banyak nikmat yang telah Dia berikan pada hamba-hambanya, namun...apakah balasan kita untuk Allah kita?Ape????aku seperti tahu apa jawapan yang bakal manusia-manusia jawab..."kami guna kaki kami untuk clubbing laa","kami guna tangan kami untuk meraba orang, untuk mencuri, untuk membunuh, untuk mencemari diri kami sebenarnya"...

Kadang-kadang kita merasakan diri kita ini kita yang punya, sedangkan itu namanya "tak sedar diri"...aku menangis..terlalu mudah manusia mencerca manusia lain tanpa usul periksa...di manakah otakmu???! nama saja pelajar U, tp fikiran macam sampah...nauzubillah!..ya Allah, ampunkanlah kami :,( ampunkanlah kami seandainya kami terlupa atau kami terlalai dalam beribadah kepadaMu...oleh itu sedarkanlah hati kami selalu... :,(

~N~

Wednesday, July 15, 2009

Kisah Benar Mujahid atau Kisah Benar Hidup Manusia?

Aku menjadi terkedu tatkala membaca sebuah artikel dari blog seorang sahabat yang mana membicarakan soal penulisan dalam blog. Menyingkap kembali permulaan saya untuk membina blog ini, saya selalu menyusun dan berkira-kira untuk menulis kisah hidup atau diari saya di atas blog saya ini. Tatkala saya sedih, saya gembira, saya pergi melancong dengan keluarga dan sebagainya pasti saya tak lupa untuk coret kisah hidup saya itu. Yang pada asalnya matlamat saya adalah untuk berkongsi rasa dengan pembaca-pembaca blog saya. Namun, Allah telah membuka pandangan mata dan hati saya kepada sebuah hadith ini...
yang berbunyi...
"Berahsialah dalam melaksanakan keperluan-keperluan mu, kerana sesungguhnya setiap yg beroleh nikmat pasti ada yg hasad padanya"( hadis sahih diriwayatkan oleh al-imam at-Tabrani)
Lalu, saya berkemas-kemas cuba menutup dan membaiki kelemahan saya ini. Hidup saya untuk Islam. Lalu, setiap apa yang saya buat perlu ada link dengan Rabb saya. Dan melangkahlah dalam melakukan pembersihan hati dan menuju matlamat saya yang pasti itu. Allah sangat baik memberikan saya nikmat-nikmatnya yang tidak berbelah bagi. Lalu nikmat apakah lagi yang saya hendak dustakan?Ingatlah segalanya Allah yang punya. Usah perasan itu milik kamu, hak milik kekal kamu. Usah perasan, itu hanya akan mengundang kemurkaan Allah.Nauzubillah..benci apa yang Allah benci, redha apa yang Allah redha..
Menyingkap catatan arwah 'Ammar Zulkifli....
"Tidak ingin saya jadikan blog ini sekadar catatan diari kisah hidup saya atau tempat saya luahkan segala isi hati saya. Saya tidak mahu jika Dalam Jiwa Hamba ini sekadar menjadi wadah berkongsi cerita perihal pelajar perubatan dalam rutin hariannya yang tipikal ataupun hikayat jejaka melayu di bumi afrika bernama Mesir.Yang diharapkan adalah muntahan buah fikir dari sumber yang jelas, sarat dengan iktibar. Dan ibrah ini dikongsi dalam bentuk pandangan dan pengalaman yang membuah untung kepada saya terutamanya, serta pembaca sekalian.Kerana itu, Dalam Jiwa Hamba wujud dan terus beroperasi.Operasinya adalah meraih sebesar mungkin Redha Allah. Kerana itu, modus operandinya harus konsisten rentaknya, bersih jalannya, teguh tapaknya dan yang penting dan paling susah Istiqamah. Hasilnya, terus menerus roh perhambaan kekal mekar, segar menawan".Moga blog ini dimanfaatkan dengan baik...biarkan ianya hidup dan terus hidup sampai bila2. Hidup dengan roh-roh iman dan ketekunan dalam dakwah!
~s-i-b-h-u-s~

Usah Jadikan Masalah Sampingan sebagai Matlamat!

"Apa matlamat kamu wahai Nasibah" dia bertanya.
"Matlamat saya untuk mencari keredhaan Allah dalam setiap apa amalan yang sy buat." saya menjawab.
"Kalau begitu, mengapa menjadi terlalu stress sampai kena menangis?", dia bertanya lagi.
"......", saya kelu.
Saya redha dengan pertanyaan tersebut. Saya menjadi malu, kenapa? Dari seorang muslimah yang dirinya selalu berkobar-kobar mengibarkan jiwa Islamnya, hari ini menjadi lemah dan hampir tertunduk dengan permasalahan sistem buatan manusia yang memerlukan kerahan tenaga manusia bagi mendapatkan kepuasan secara total. Komitmen amat diperlukan untuk hal-hal sebegini seperti belajar (kuliah), group project, assignment dan termasuklah perkara-perkara sampingan seperti menunggu bas dan penempatan di kolej yang masih belum tetap. apakah?
"Awak kena kuat.", dia menyambung perbualan.
"Ya..", saya menjawab.
Kekuatan asli terbina hasil dari jiwa yang beriman. IMAN. Saya mohon semoga Allah sentiasa memberi saya kekuatan untuk melalui detik-detik perjalanan yang dibentangkan kepada saya yang dipenuhi dengan onak dan duri dugaan dan cabaran. Apakah contoh-contoh cabaran itu?banyak, memang terlalu banyak. Sehingga transport pun menjadi masalah kepada saya. Transport? yelah, saya terpaksa bergesel-gesel badan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana kesesakan yang teramat di dalam bas tersebut. Ya Allah! kenapa sesak? Ini pula adalah kerana sistem manusia yang menginginkan pemgambilan pelajar yang ramai ke dalam sesebuah kampus tersebut yang menginginkan peningkatan dari segi kuantiti yang banyak akan menghasilkan pengeluaran dari segi kualiti yang baik. Malu! malu? Malu dengan Allah! Andai setiap hari saya perlu melalui saat ini, semoga Allah ampunkan dosa saya, dosa mengumpat di dalam hati saya ini yang selalu merungut dengan kejahilan sistem buatan manusia ini. Bukankah setiap yang berlaku itu sudah Allah susun?pasti ada hikmah kan?ya, saya redha lagi.
Kerapkan berzikir agar networking kita dengan Allah sentiasa successfully connected. Antara protocol untuk sentiasa connected dengan Allah, 'amar ma'ruf nahi munkar. Siapa yang melakukan kemungkaran, di saat dia melakukan kemungkaran itu tiada iman di hatinya di saat itu.Nauzubillah. Mengaku orang Islam tetapi jiwanya?Islamkah?atau Jahiliyahkah?atau Islam di waktu solat Jumaat atau membaca Yaasin di saat kita kematian ahli keluarga kita?Ya Allah, sedih sekali bila memikirkan kemuncak kemusnahan Islam pada akhir-akhir zaman ini.
Sentiasa membuat research tentang Islam, lalu amalkanlah. Apa yang Islam nak sebebanrnya?Islam hendakkan seorang muslim atau muslimah itu hidupnya kerana Allah. Bila dikatakan kerana Allah secara langsung, bila muslim itu belajar, menunggu bas, berbual dengan teman, makan hingga ke perkara-perkara kecil pun, muslim itu sentiasa mengingati Rabbnya iaitu Allahu Rabbi..subhanallah, sungguh tidak dapat digambarkan di saat Malaikat di bahu kanan kita ini senantiasa menulis segala kebaikan kita di bukunya itu lalu dipersembahkan kepada Allah dengan gembiranya. Adakah kita pernah fikir sedalam itu?pernahkah?!
Wahai orang-orang yang sedar, di sini saya linkkan bebrapa web yang boleh anda dapatkan bacaan dzikir atau mathurat untuk kita sama-sama sentiasa mengingati Rabb kita. Hayatilah maknanya. InsyaAllah, hati kita sentiasa online dan Allah akan memberi ganjaran pahala di atas setiap kebaikan yang telah kita lakukan itu.InsyaAllah...mari bekerja dan belajar untuk Allah.
Ingatkanlah aku, seandainya aku terlupa atau terleka akan matlamat hidupku ini. Mari berlumba mencari redha Allah bersamaku...
>>Klik di link di bawah<<
~s-i-b-h-u-s~

Tuesday, June 30, 2009

Tagged || From Safi

Salam. I’ve been tagged again, by ukhti Safi. But simpler one inshaAllah. So here goes…

1. Copy the picture below, and paste it on your post. (or copy the whole post)




2. Tag 10 friends and ask them to do the same.
(really sorry because i got 7 only, yang lain Safi da tagged...ngee :) )



This tag reminds me of the verse that we always read in our prayer;

“Say. Surely my prayer and my sacrifice and my life and my death are (all) for Allah, the Lord of the worlds” (Al-Anaam: 162)

It inspires me a lot to practice my faith vigorously which will eventually hearten my life. Those who practice Islam are a super model and a pillar of stability for all societies. And I wanna be one. InshaAllah…Do pray for me too.


Monday, June 29, 2009

Amalan di bulan Rejab

Tiada amalan khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana-mana hadis shahih. Penulis berpendapat ada hikmahnya kenapa Allah SWT, Rasulullah SAW dan para sahabat RA tidak memberitahu tarikh dan tahun berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj. Rasulullah SAW tidak mahu umatnya menetapkan ibadat-ibadat tertentu di bulan Rejab khasnya pada hari dan malam berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj itu.

Ini untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang diada-adakan (bid'ah) dan perbuatan membeza-bezakan kemuliaan satu-satu bulan. Namun begitu ada pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah bersandar kepada hadis-hadis lemah.

Terlalu banyak amalan-amalan sunat yang umum yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya boleh kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Diantaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur'an dan lain-lain lagi. Di sini penulis ingin menyarankan agar pada akhir bulan Jamadilakhir khasnya pada 29 Jamadilakhir, kita bolehlah melatih mata kita untuk menjejaki hilal. Proses melatih mata untuk merukyah hilal boleh dimulakan 20 minit sebelum Maghrib sehinggalah 20 minit selepas maghrib dengan memerhatikan ufuk Barat sekitar tempat matahari terbenam. Ini boleh dilakukan dengan mata kasar tanpa menggunakan sebarang alat kecuali untuk melihat matahari perlukan penapis (solar filter).

Bagi mereka yang mempunyai teleskop atau teodolite ataupun binocular, inilah masanya untuk menguji peralatan dan kemahiran masing-masing agar pada hari cerapan hilal Sya'ban, Ramadhan dan Syawal kita tidak menghadapi masaalah dalam melakukan cerapan hilal. Dan sebenarnya Rasulullah SAW sendiri amat mengambil berat tentang kedudukan bulan pada setiap akhir bulan khasnya apabila menjelangnya bulan Rejab dan bulan-bulan seterusnya.


Sumber Disediakan oleh:
Bahagian Falak dan Sumber Maklumat Jabatan Mufti Negeri Melaka
www.al-azim.com

Saturday, June 27, 2009

~Bidadari a.k.a Nasibah Yg Berduka~

Salam sume :) pe kaba??harapnye sume2 sihat..;) tika sy mencoret post ini, sy wat kt laptop adam kadir a.k.a adik no.2 sy.kemudian, apa yg xbestnye ialah di laptopnye xdop emoticon..borink jek..da la xceria post sy neh ha..=.= tp xpe, sy cube ceriakan post ini dgn kata2 yg penuh warna-warni keceriaan...wink2! sila senyum sume :) sudah banyak hari sy berkira2 utk menulis apakah tajuk utk post sy kali ni. kembaralah insan ini pergi mencari serta menyaksikan persembahan teman2 sy melalui aksi coretan di dalam madah elektronik mereka...cewah! paham x ap yg sy maksudkan??ngeee ...tolongla angguk je pale tu ye..ngee ;)

apa yg sy buat sepanjang cuti sem ini?? toink2 ~ kesimpulannya ::
1. jadi fasi utk KKM9
2. jadi peserta KRM
3. Jage omma c0z ma' oppa bru sj meninggal
4. Jage kedai ~ tp besenya turun ari Khamis
5. Jadi housewife, majoring in kemas uma ngn ngadap laptop ..ki3
6. persediaan utk kembali ke uitm !_!
7. kembara tarbawi ke blog2 org..ngee :)

apa yg berlaku sepanjang cuti ini?? erk~
1. pemergian ummi halimaton a.k.a istri mudir matri !_!
2. pemergian ma' oppa~
3. pemergian kwn adek sy ('ammar zul)
4. pemergian Dr. Fathi Yakan
5. pemergian adek kepada kwn adek sy..
6. byk lg yg berlaku......~

berkenaan dengan tajuk nasibah yg berduka di atas, sebenarnya sy merasakan begitu berduka apabila seramai 5orang insan yg sy kenali telah pergi menemui Allah..innalillah..sedih..satu persatu hambaNya dijemput pergi..lantas ia menjadi pengajaran kepada yg masih hidup ini untuk pergi meneruskan perjuangan mereka di tapak persinggahan yg tiada abadi di sini.. Allah menjemput hambaNya tidak kira org tua, kanak2 kecik ataupun yg masih muda remaja..kesedaran itu perlu bagi menjalin kesebatian dlm diri antara roh, aqal dan jasad.. sama2lah kita bangkit dan membina semangat untuk meneruskan hidup ini demi menuju singgahsana abadi iaitu syurga Allah..

tiap kali kita melangkah ke satu langkah yg baru, di hati itu sudah tertanam keazaman dan semangat yg membakar demi mencari keredhaan Allah..sesungguhnya keredhaan Allah itu amat penting sebagai tiket untuk kita memasuki syurgaNya..ya Allah...kuatkanlah hati2 kami ini..keindahan syurga itu telah Allah nyatakan di dalam Al-Quran, begitu juga tentang dahsyatnya neraka...seharusnya kita yg sudah mengerti untuk apa kita dihidupkan di dunia ini, kita seharusnya berlumba-lumba utk mengejar redha Allah..sbg contoh, kita kejar redha Allah dgn menambahkan amalan2 kita dengan solat2 sunat, puasa2 sunat, amal2 soleh, dan banyak lagi amal2 soleh...jgn merasa sudah cukup dgn amalan yg kita ada sekarang..jgn berasa selesa..malah terus mencari dan mencari...

sy sendiri masih berada dalam under big construction, amal2 yg ade terlalu sedikit xckup raseny utk dipersembahkan dihadapan Allah nti... !_! sejujurnya, selepas kira2 2mggu menjaga ma' omma di kampung, timbul rasa jemu dan sering mempertikaikan kenapa sy yg perlu jage omma, knp tidak anak2ny atau cucu2nya yg laen?knp?..kemudian, sy pikir rasa2 itu adalah rasa2 yg xenak sbenarnya kerana rasa itu sepertinya berbaur kemarahan, tidak suka, dan akhirnya tidak ikhlas utk terus melakukan amalan itu yg sebenarnya amatlah soleh (yela, jage omma dan teman omma je, bkn suh pikul balak). sy istighfar.. lalu, sy ambil ia sebagai iltibar utk terus sy mengikhlaskan diri dalam melakukan apa jua amalan..sebenarnya, perkara yg sgt susah utk dibuat dn di amalkan tetapi kita buat jugak dengan seikhlas yg mungkin, dengan hal itu lah Allah paling suka dengan kita.cthnya, bgn awl utk solat subuh. klo ikutkn remaja skg,mnde tula paling susah nak wat tp disebabkan kesedaran yg tinggi dikuatkan jugak hati ni utk melawan syaitan dan hawa nafsu utk bgn jugak solat subuh..

yg sedikit itu dtg dr Allah...insyaAllah..
~s-i-b-h-u-s~

(ngantok daaa...ngeee) 2.35AM.

Sunday, June 7, 2009

<< Kenduri Kawen II >>

Pengantin lelaki dan perempuan (ubaidillah al-akram & norasyikin)

(sedang bersantap)

(hantaran dari pihak perempuan)

(emak penulis bersama hantaran)

(gambar hantaran dari jarak dekat)






~s-i-b-h-u-s~

Tuesday, June 2, 2009

Lilypie :: Make ur own birthday banner

blogger-emoticon.blogspot.comHepinye...here Lilypie (click here) u can create ur own banner like mine above to hias2 ur blog or ur friendster or so on :) , they provided banner 4 :
> Pregnancy
> Birthday
> Trying to Conceive
> Annivesary /Wedding
> Breastfeeding
> Adoption

hepi surfing!
blogger-emoticon.blogspot.com


~s-i-b-h-u-s~

Sunday, May 31, 2009

<< MomMa >>


(edited by Me :) using photo impression )

Kelmarin aku baring disebelah tubuh makku yang lesu. Keletihan melayan anak-anak dan membuat kerja-kerja umah. Sian mak.. =.= Lalu fikiranku melayang pergi menyinggah sepi satu persoalan.."Bagaimana jika aku sudah berkahwin kelak?adakah dapat aku bertemu mak salu?" ....aku terus memelukmak, mak sudah lena saat itu..aku mengeluh kebingungan.. "dapatkah aku memeluk mak cmni lg nti bile da kwen?"... =.=' alalala...xnk kawenla cmni..."nti somi aku kasik ke aku balik tiap ari klo tiap kali tu aku rindu kt mak aku"..apakah ??? haha.. tenang weh ble dpt peluk mak...da la aku ni manja, mak salu mengalah ngn aku, salu bersungguh2 buat pape tuk aku..asal ade miting, kem, jd fc, jd urusetia, nk gi kedai, nk gi bli bg, nk g jln2 ngn kwn, jln2 ngn family mesti ade je pape yg dye akan tolong aku. best giler la!!! Syg mak..muaaaaaaah3! "jadi, apakah yg telah aku kerjakan utk membalas jasa2 dye??" ...."xterbalas"....adoiyai! sedih skali... =.='


xhairanla klo aku begadoh ngn adik2ku yg laki, akan ku jerit "mak tgok adam tu, tgok qoyim , tgok amer tu...".. aritu mase kt kampung atok aku suh masak gulai ikan jahan..raseny semalam aku da masak asam pedas..dan klo ikut pengalaman yg aku ade, asam pedas ngn gulai ni resepinye lebe kuang same...cume gulai ni kuah dye banyak cket..lalu, aku pon gi la amek tepon, tepon la mak kt uma sane.."mak, atok suh masak gulai...em, ape beza asam pedas ngn gulai mak?"..walopun aku tau jopannye ape tp aku tny gk kt mak utk 1 kepastian...weeehuuu! jopan aku betol beb..hehe..mase mak aku bgik jopan, relax je dye jwb..die tau aku ni kaki bangku dap0..kikiki :p ya Allah! penyabar sgt3 la mak aku.. mase awl cuti ri tu dye ade ckp.."mak nk tgok akk dok dap0 sepanjang cuti sem ni ye.." dgn sepenuh harapan tu aku rasa...tp apekah jadinya sehingga sekarang...jeng3...aku pegila dap0 tu masak tp mesti mak di sisi....da kawen nti???adakah mak akn disisi??oh ye, mestila (di dalam hati ni ha)...weeehuuu!


mase aku form 5, aku penah mimpi mak nazak....sedih sgt..mse tu owg sume da bgun subuh...aku je xlg sibuk dgn airmata yg xnk brenti mase tu. dlm mimpi tu, teruk aku kene basuh dgn makcik jiran uma ku tu, dye kate aku xjga mak, xbg mak mkn ubt..sakit aku, da la sedih mak sakit, makcik tu mara2 aku plak lg...mmg aku da lemah longlai mase tu...mase aku terjaga tu, basah katil aku bkn kena air lain tp air mata aku yg xnk brenti. sampai tersedu2 aku walopun mase da sedar..ya Allah! apakah?? aku terus amek wudhu' dan tunaikan solat subuh dalam keadaan yg amat memilukan...ayh mak adik2 sume pelik tgok aku..pas abes je aku solat aku terus peluk mak...=.=' sedih sgt raseny...aku xpenah cite kt mak aku psal mimpi tu, korang lak yg aku citekn..huhu..


so, nk kawen ke x ek?

~s-i-b-h-u-s~

~~Sepi~~


Sbentar tadi aku menerima panggilan dari ahli Haluan Remaja bertanyakan tentang jumlah fasi yang ade adakah mencukupi atau tidak..?? (aku menguruskan bahagian menjemput fasi@urusetia bagi KKM9 nti) .Jika diikutkan senarai yang ada padaku, ia sudah mencukupi namun saudara tersebut menanyakan dan juga menyatakan bahawa ade seorang muslimah yg dirasakannya layak dan berkaliber utk menjadi fasi bagi Kem Kembara Muda kami itu. Dan aku berkata kepada adik tersebut, aku akn discuss hal ini bersama ajk yg laen.

>> Apa kata hatiku? ~ secara jujurnya ingin aku katakan bhw aku tidak pernah menerima kes seperti ini. Aku jadikurang ketahuan utk melakukan tindakan apa ke ats kes tersebut. Adakah membenarkan dan menjemput muslimah itu untuk menjadi fasi atau perlu buat apa sbenarnya ni?? Adakah dia akan terus bersama kami dan mem"follow-up" adik2 kem nti sehingga adik2 tersbut dapat istiqamah di jln da'wah dan tarbiyah mereka. Adakah aku perlu mengajak muslimah tersebut utk pergi ke program2 haluan kami terlebih dahulu..aku kebingungan...wahai sahibah sefikrahku...tolonglah aku..ya Allah! Aku terima ujian ini dengan redha. Ya Allah! terima kasih kerana Kau masih memberi aku ujian. ya Allah......Kerana, muslimah yg dinyatakan di atas adalah bukan dari kalangan ahli Haluan. Bg aku, sekiranya dia ingin menjadi fasi adalah tidakkeberatan utk kami (ajk Haluansiswa) utk menjemput muslimah itu untuk bersama kami di kem nnti..


~s-i-b-h-u-s~

Friday, May 29, 2009

15 !!!

blogger-emoticon.blogspot.com

Salam..sy baru balek dari kampung..ade kenduri tahlil untuk arwah atuk sy yg telah meninggalkan sy selama seminggu yg lalu..arwah pergi dengan tenang ketika tidurnya..smg die berada di sisi Allah..ameen..di bawah ini pulak ade satu emel yang sy dpt dari seorang teman..sekadar berkongsi..same2 pikir2kan dan renung2kan...zasssssss!

15 pintu syaitan yang ada didalam diri kita

- pintu marah
- cinta dunia
- kebodohan (keengganan menghadiri majlis ilmu)
- panjang angan-angan
- rakus
- bakhil
- suka pada pujian
- riak
- ujub (merasa kagum)
- takut dan gelisah
- buruk sangka
- memandang rendah pada orang lain
- merasa suka pada dosa
- merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
- putus asa daripada rahmat "ALLAH"

15 Senjata Menghalang Syaitan

- Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan baik)
- Banyakkan berzikir
- Banyakan Beris! tigfar
- Baca "la i' la ha illa anta subha naka inni kuntu minaz zoli min"
- Jangan tidur berseorangan
- Baca doa pagi dan petang
- Bersugi
- Melaksanakan solat jemaah
- Berwudhuk sebelum tidur
- menutup aurat
- Membaca doa masuk tandas.
- Banyak berselawat pada hati
- Bertaubat, beristighfar
- Banyakan baca Al-Quran
- Membaca surah Yassin setiap pagi

Rumah yang Tidak Dimasuki syaitan

- Rumah yang bersih
- Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki rumah
- Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
- Penghuninya jujur dan memenuhi janji
- Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara mendapatkannya halal)
- Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa mesra)
- Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu Bapa

wallahua'lam..

Thursday, May 21, 2009

>> Maen tangkap2 ikaaaaaan!!! weeehuuu ^-^ <<

the biggest OnE..huk3 ^^
Adam selamatkn ikan melompat smpai ke ats tebing nun ^-^
mak pon j0in jugak...hik3
adam jala ikan, ank ikan keli byk la dpt...weeehuuu!!!

makanan fevret i ^-^

blogger-emoticon.blogspot.com sewunuk cgt ptg ni, maen tangkap2 ikan dengan adik2 sy...weeehuuu!! walopon sy hanya menjadi tukang rakam aksi2 diorg tp memang seronok laa..diorg dpt tngkp byk ikan, ade ikan keli, tilapia ngn ikan oren (huhu..lupe lak ape nme specific ikan tu)..yg si ikan keli tu adik sy kate ade :: umi, abi ngn ank sulung (pompuan) ..kah3, qoyim mengade bg salasilah family ikan tu plak..;p lme gakla gi mancing kt kolam sendiri td..dr kol 5 lebe smpaila 7..hihi ..alamak! terlebih suda..kui3 :p
blogger-emoticon.blogspot.com
blogger-emoticon.blogspot.com
s-i-b-h-u-s

Wednesday, May 20, 2009

Eid Milad TasNeeM ;p

blogger-emoticon.blogspot.comSalam Tasnim a.k.a NUTASA..kui3

diUcapkan 'hepi besday' a.k.a 'eid milad'..
smg dengan petambahan umurmu ni..
dimurahkan rezeki..juga semakin bertambahlah amal solehmu di dunia ini utk akhiratmu..
d0akn sy salu...kikiki...muaaaah3! luv u nutasa ;)
blogger-emoticon.blogspot.com



s-i-b-h-u-s

Monday, May 18, 2009

}} ~ Hepy Trying ~ {{

blogger-emoticon.blogspot.com salam..i'm very hepy bec0z i get a new experience in blogging..do u know what is it??
blogger-emoticon.blogspot.com huhu...i've found the emoticon...huhu..very funny laaa... if u're wanna piece of them..u're welcome to surf dis >> www.blogger-emoticon.blogspot.com << hepi trying!!!
blogger-emoticon.blogspot.com

Saturday, May 9, 2009

+ - || Perempuan Berkalung Sorban || - +


( Wanita Berkalung Sorban )

- - Best cite neh, ad adegan pompuan berpurdah naek kuda di persisiran pantai... Laju kuda membawa bersamanya semangat berjuang utk teruskan hidup walaupon suaminya telah meninggal dunia kerana hasad dengki seseorang...

+ + Annisa adalah seorang anak yang aktif bertanya di dalam kelas, ligat dalam membuat sesuatu, berterus terang dan bijak mengurus diri sendiri ini adalah anak seorang kiai yg duduk di sebuah pesantren Al-Huda...

- - Semasa kanak2nya, dye da bekawan ngn sorg dak laki neh, nmeny : Khodri . Khodri ni lembut dalam berkata,xpenah berkeras. Salu jd tmpt si annisa ni luah perasaan. Klo annisa tny pape, dye sebaik mungkin akan menjawab persoalan tuu. Kire cm da ad chemistry sjk kecik lg r diorg dua neh..( perkara best : si khodri ajar si annisa menunggang kuda, kuda asing2 laa) haha..yg xleh lupe, si annisa tu suke jerit2, yg si khodri tahan je..yela, org lemah lembut..kikiki

+ + Smpai la satu mase, si khodri ni nak gi Cairo utk smbung bljr,dgn hajat bile da abes belajar nti, die nakjdi kiai laa kt pesantren tu.. then, si annisa ngn khodri ni berutus2 surat laa selama diorg bepisah...namun, smpai ad satu mase tu si khodri xkirim surat kt annisa sebb dye cm rasa "nggak pantas buat annisa" (sy pon xpaham sgt ap maksud "nggak pantas" tu)..maybe rendah diri kut..sebb annisa tu ank kiai,khodri x..hurm..bagos tol khodri neh...hihi ^^v so, si nisa ni cm sedih..tp dye kuatkan jugak ati ntar surt ke khodri..dye tau khodri syg kt dye...kire khodri ni antara sumber inspirasi dye la tuk si nisa capai ap yg dye nak...

- - Namun, hr tak selalunya indah. Si nisa kene pakse kawen ngn anak laki seorg kiai neh. ceh, bljr kt mekah tp perangai jd gila bile si anisa ni xnk layan kehendak si sam ni. da la pi dera si nisa tu dye wt plak jd pembantu mse istri ptame bersalin. hish, sesak nafas tgok si nisa kne sepak trajang...<-- kene sepak trajang ke??haha

+ + Ala, tu pun mngkin sebb nisa tu syg kt khodri..yg khodri lak setelah bbrpa taun selepas tu dye pon pulang ke tanahair, dn menjadi cm org penting la kt pesantren al-huda tu.pastu adela adegn, si nisa jumpe ngn khodri pastu kne fitnah zina + bapak nisa meninggaltyme tu jgak + si sam ceraikan nisa + ad hukum hudud sket dlm tu yg kne rejam ngn btu tp tergantung sebb mak nisa smbil pegang batu yg diangkat smbil berkata " mereka hanya boledirejam oleh mereka yg tidak berdosa saja"..mse tu sume senyp,kiai2 pon xnk pegang batu tu..hurm..yg tu sy xbrp tau sgt ttg hudud tuu..

- - Pastu, setelah diceraikan, si nisa bersendirian, membina idup bru dgn blaja di yogya..dn selama itu juga die membina kerjayanya ala2 peguam gi tu la..cm pakar kaunseling yg membela hak2 wanita pon ade gk.. plus, xlme tu dye bkawen ngn khodri.....mse ni sy pon rase bahgie...kah3..nak2 lg dpt laki cm khodri tu... ;)

+ + lps da kawen, mmg bahgia r idop nisa n khodri ni + saling tolong menolong + faham memahami = bahgia ..xlame tu nisa ngandung, perjuangan diteruskan jugak utk pesantren + si sam dengki kt nisa dgn membunuh khodri ( sedih !_! pastu adela adegan si nisa naek kuda dgn pakai purdah serban, menunggang kuda di persisiran pantai, die bawak lju cm nk lumba kuda)...sanagat menyayat hati...jahat lg ghupeny sam ni...ish3 - - si nisa dpt anak laki + perjuangan diteruskan yg berakhir dengan wujudnya sebuah maktabah utk kitab2 modenisasi ni..

- -Tammat- -


-------------------------Setiap org punya pandangan tersendiri--------------------------------

€.._- - BaYu , BaWa NaFasKu PeRgi - -_..€

Aku tahu aku tidak sempurna...
Aku tahu aku nakal di waktu zaman sekolahku...
Aku tahu aju tidak sebijak dan sepandai berbanding teman - teman sekolahku yg lain..
Aku tahu ilmuku tersangatlah ceteknya..

Tetapi, itu sume tak bererti yang aku seorang tidak punya agama..
tak bererti aku tidak punya jati diri..
tak bererti aku tidak punya maruah dan harga diri...

Aku ada Allah sebagai Rabbku..aku sedar itu...
Aku ada Rasululullah sebagai khudwah hasanah ku..aku sedar itu..
Aku ada Islam sebagai agamaku...aku sedar itu...

Namun, Allah tetap akan menghantar sang ujian utk menguji keimanan seseorang hambaNya itu..
Dalam gelodak jiwa remajaku ini..
Sudah berkali2 aku tersungkur..
Aku terkeluar dari batas2 yg telah Allah tetapkan...
Aku lalai..aku leka...
Alhamdulillah...Allah beri lagi peluang utk aku terus hidup..
Mungkin utk aku memohon ampun dan bertaubat serta kembali kepadaNya..

Ya Allah..
Aku sedih dengan diriku ini..
Aku malu denganMu...
Aku xlayak utk ke syurgaMu..
Namun xjuga sanggup ke nerakaMu ya Allah...
Terimalah taubatku ya Allah...

Sungguh berdosa diriku ini...
Sungguh kerdil diriku ini....
Lindungilah aku dari syaitan laknatullah itu..

Ya Allah, aku mohon kekuatan darimu..
Kuatkanlah aku ya Allah...

Allah....

s-i-b-h-u-s

Friday, May 8, 2009

|| ~ BooKFaiR ~||

:: the list of b00ks ::

€ Adam dan Hawa -- Aisya Sofea €
€Mikhail -- Ram €
€ Makrifat Cinta -- Taufiqurrahman €
€ Musafira Cinta -- Taufiqrrrahman €
€ Hati ke Hati -- Prof. Hamka €
€ Fiqh - Bagaiman untuk berinteraksi dengan Non-Muslim €
€ Dendam Pewaris €
€ A man before eyes €
€ India €
€ Langit Illahi €
€ VT €

Sunday, February 15, 2009

^^Eid Milad Ila Izzah ya Habibi^^


(IZZAH wit ilah)

Izzah,
12 February 2009
wishin' u a hepi belated besday word....^^
so sory for late wish dis ^^~
hope u be a great Muslimah child....^^
u're olways show ur hot face...hak3 ;p
make me so scary ^^
sumtimes, i think u're matured enough c0z u noe the halal haram in Islam...ngee^^

luv u very much Izzah ^^muaaaaah3!~
may Allah bless u 4eva ^^

by luv,
~nasibahusna~

++ Eid Milad ila >> Nadhilah Husna ^^ 19/02/09
>> Nadhirah Husna ^^ 20/02/09



Thursday, January 22, 2009

++ ^^ Do u know 'bout UbuntuME ?? ^^ ++

>> korang penah dengar x "LINUX"? kalo "UBUNTU"?
ok la, klo korang pikir2 semula kan... WindowsXP, WindowsVista ke yg korang pakai tu sumenye ber"harga", means korang kene bayar la klo nak gune WINDOWS....heheee
>> ade manyak alternatif laen selain Windows tu, contohnye Ubuntu. Kalo Windows tu kene beli tp yg Ubuntu neh free jew..download sendiri je..amek kt tenet..huhuuuu
>> Hmm...Ubuntu ni plak ade byk version. start with UBUNTU, -->> then lahirla, ubuntuME,KUbuntu, EDUbuntu dn buntu2 yg laen..walopon nmpk pekataan cam hampes jew..tp isinye tidak..ianya sangat berguna....
>> For Muslims, sy suggest kan korang try ubuntu Muslim edition neh, sgt besh3...mcm2 ade dlm...xpyh nk download azan2 ke, selawat ke, sebb dlm tu sume da ade...huhuuuu..Allahuakbar...

anythin' else, let's visit this link >> ubuntuME <<